Nieuwe oven voor metaal recyclen

“Dit proces hebben we versneld van 35 miljoen jaar naar één week”

Het process waar het over gaat is het natuurlijke process wat in de kern van de aarde gebeurd:
Afval gaat door middel van wateren naar de kern van de aarde en daar is het zo heet dat de metalen smelten en weer pure elementen worden.
Waardoor wij deze weer vanuit de grond kunnen winnen.

Dit is dan ook exact wat een nieuwe oven doet in een fabriek die over ongeveer anderhalf jaar operationeel gaat zijn in delfzijl, maar dan in één week en zonder deze metalen op te graven.

Het afval waaronder auto’s en telefoons gaat in stukjes van ongeveer 1 centimeter in de oven.
Er ontstaan dan drie lagen: de metaal-, slak- en mineraallaag. Van het metaal kan bijvoorbeeld nieuwe elektronica gemaakt worden. Het mineraal kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor wegen en heeft veel eigenschappen gemeen met zand of beton dus kan als vervanging gebruikt worden, mineraal heeft dan weer de eigenschap CO2 op te nemen.

Het team achter deze oven en de fabriek zijn nog hard bezig om meer efficient te werk te gaan en omdat het ene metaal niet precies hetzelfde is als het volgende is het plan in de toekomst meerdere fabrieken op te zetten om verschillende functies en methodes uit te kunnen proberen zonder hun fabriek stil te leggen.

Ze hopen dat dit de oplossing is voor het tekort aan bijvoorbeeld lithium en kobalt wat niet meer in de aardkorst zal zitten over 35 jaar.

Lees hier meer over team CORE.