Londense metaalbeurs heeft twee rechtszaken

LME Faces U.K. Regulatory Review Over Nickel Market Turmoil

(Image source: London Metal Exchange)

Jane Street en Elliott Management (een van de grootste activistische fondsen ter wereld) hebben een rechtszaak aangespannen. De firma’s eisen een financiële compensatie tegen London Metal Exchange (LME). 

London Metal Exchange

De London Metal Exchange speelt een cruciale rol in de grondstoffenhandel. Dit omdat het de centrum van de metaal handel in de wereld is. Het is opgericht in 1877 en heeft zich sindsdien uitgebreid in het verhandelen van meerdere metaal soorten. LME handelt in koper, lood, zink, aluminium, nikkel, tin, aluminiumlegeringen, staal, kobalt en molybdeen.

Onrechtmatig gehandeld 

Elliot vind dat er onrechtmatige is gehandeld toen op 8 Maart 2022 het LME de nikkel handel annuleerde.

Jane Street heeft actie ondernomen om de gemaakte verliezen, veroorzaakt door LME, weer bij te halen en de beurs te sterken en het vertrouwen van de markt erin te herstellen.

Het besluit om nikkelhandel te annuleren “tijdens een periode van verhoogde volatiliteit ondermijnt ernstig de integriteit van de markten en schept een gevaarlijk precedent dat toekomstige contracten in vraag stelt,” zei een vertegenwoordiger van Jane Street in een verklaring.

In totaal is er 471,3 miljoen dollar aangeklaagd aan LME door de twee Amerikaanse bedrijven.

(Image source: rtl nieuws)

Short squeeze

Op 8 maart rondde de prijs voor het eerst op een bedrag van 100.000 dollar per ton. Dit was een waarde stijging van wel 250 procent, dit gebeurde binnen een tijdsperiode van twee dagen. Dit probleem was ontstaan door de vrees voor de westerse sancties, dat het Russische mijnbouwconcern Nornickel zou treffen (één van de grootste toeleveranciers van de grondstof).

De snelle stijging van nikkel word door handelaars ookwel ‘short squeeze’ genoemd. Dit is wanneer de prijs fors stijgt binnen een korte periode, waarbij de bellegers die een koersdaling verwachten nu gedwongen worden om een aandeel te kopen.

Het bedrijf Tsingshan, s werelds grootste producent van nikkel en roestvrij staal, kwam onder druk te staan door zijn makelaars, na de Russische inval in Oekraïne. om te voldoen aan de margestortingen op die positie; een marktdynamiek die hielp om de prijzen steeds verder op te drijven. Guangda stond miljarden in de min vanwege zijn shortpositie.

Bron: businessam